۴ آپریل روز جهانی علیه حوادث ناشی از کار

حوادث در محیط کار هرسال باعث مرگ و از کار افتادگی چند میلیون از کارگران و کارکنان  بخشهای  مختلف تولیدی و  پروژه ای  می شود.  قربانیان حوادث جدی مربوط به بیماری های شغلی و حوادث ناشی از کار، طبق برآورد سازمان بین المللی کار بالغ بر ۳۴/۲ میلیون نفر در سال می باشد و همچنین هزینه ای بالغ بر ۴ درصد تولید ناخالص جهان را به خود اختصاص میدهد. در اغلب کشورها از  جمله ایران، حوادث ناشی از کار، مرگ و میرو بیماری ها ، به طور کامل گزارش و ثبت نمی گردند بنابراین ارقام اعلام شده جهانی می توانند به صورت برآوردی در نظر گرفته شود و میزان واقعی از آن بیشتر است. .

بیشترین مرگ و میر ناشی از بیماریهای شغلی  سرطان، بیماریهای خونی و بیماریهای مسری را شامل میگردد. مرگ ناشی از مواجهه با مواد خطرناک در محیط کار بیشترین امار  مرگ را در بر میگیرد. آمار حوادث محل کار  که منجربه زخمی شدن و آسیب دیدن میشود بیش  از سیصد میلیون نفر در سال است.

بر اساس گزارش سازمان بینالمللی کار(ILO) تحقیقات انجام شده حاکی از  پدید آمدن ریسکهای جدید ایمنی و بهداشت کار در جهان است که ناشی از ظهور فنآوریهای نو در جهان است. برای مثال عوامل ناشی از بیماریهای روانی- اجتماعی(psychosocial illness) از قبیل استرسهای شغلی و دیگر ناهنجاریهای ذهنی، مواجهه با تشعشات غیر یونیزان و  بیماریهای مربوط سالخوردگی نیروی کار که از چالشهای جدید نیروی کار در کشورهای توسعه یافته است، گسترش مشاغل غیر رسمی، اشتغال در مشاغل پرخطر، قراردادهای موقت و کارگران مهاجر همچنان از مسائل و چالشهای بزرگ پیش روی سازمان بینالمللی کار میباشند.

سالخوردگی کارگران در بالا بودن  حوادث کار نقش بسزایی دارد. آمار تحقیقاتی سازمان بینالمللی کار(ILO) نشان میدهد بیش از ده درصد نیروی کار جوان هم اکنون در جهان بیکار میباشند  و برخی از آنها به ناچار به مشاغل غیر رسمی و کارهای سیاه روی خواهند آورد که ریسکهای به مراتب بیشتری را برای آنان ایجاد خواهد کرد. چالشهای پیش روی کار زنان نیز زیاد است. در کشورها بستگی به نظام ساختاری از جمله ایران با نظام ضد زن دشواری های کار زنان شدت بیشتری پیدا میکند.

بر اساس گزارش سازمان بینالمللی کار ۹۸ درصد   حوادث ناشی از کار قابل پیشگیری است.

کشورهای ژاپن، سوئد و فنلاند  بیشترین کاهش  در  زمینه حوادث کار را دارند. عامل عمده این کاهش تغییر شرایط محیط کار از وضعیت ناایمن به ایمن بوده است.

در ایران در سال گذشته   بیش از  هزار نفر  در حوادث ناشی از کار، جان خود را از دست دادند بیشترین قربانیان حوادث کار به دلیل سقوط از بلندی، اصابت جسم سخت، برق گرفتگی، سوختگی و کمبود اکسیژن بوده است. و دیگر عوامل در رتبه‌های بعدی قرار دارند.  در این حوادث ۱۵ هزار نفر نیز مصدوم شده اند. که  شامل معلول  شدن و از  کار  افتادگی نیز میباشد.

وضعیت حوادث ناشی از کار در استان تهران و اصفهان در سال‌های اخیر افزایش یافته است و این دو استان در سال‌های اخیر به ترتیب رتبه نخست و دوم را در حوادث کار داشته‌اند. همچنین دو استان خوزستان و مرکزی در سال‌های اخیر رتبه سوم و چهارم را به خود اختصاص داده‌اند.

حزب کمونیست کارگری در برنامه خود برنامه یک دنیای بهتر در این رابطه بر این نکات تاکید میکند: تضمین ایمنى و بهداشت محیط کار و تقلیل مخاطرات کار به حداقل ممکن، بدون هیچ صرفه جویى، با استفاده از پیشرفته ترین تسهیلات و امکانات مورد استفاده در سطح جهان. نظارت و معاینه پزشکى منظم در برابر مخاطرات و بیمارى هاى حرفه اى و ناشى از کار، توسط مراجع پزشکى مستقل از کارفرما، به هزینه کارفرمایان و دولت. – بیمه کامل کارگران در مقابل صدمات و خسارات ناشى از کار، اعم از اینکه در محیط کار و یا خارج آن رخ دهد و بدون اینکه کارگر نیازى به اثبات قصور کارفرما و یا مدیریت داشته باشد. پرداخت حقوق کامل بازنشستگى به کارگرانى که در نتیجه صدمات ناشى از کار توانایى کار کردن را از دست میدهند.

مندرج درکارگر کمونیست ۷۲۲

۲۱ فروردین ۱۴۰۱